Tot mai mulţi europeni trec graniţele în spaţiul comunitar cu sume uriaşe de bani nedeclaraţi, în încercarea de a-şi proteja averile de creşterea taxelor, investigaţiile fiscale şi înăsprirea reglementărilor în Elveţia şi alte paradisuri fiscale, valoarea confiscărilor fiind în creştere continuă.
Un fost ambasador francez în Irak şi Tunisa, Boris Boillon, cu studii la două universităţi de prestigiu şi deţinător al medaliei Legiunea de Onoare, a fost prins în iulie într-o gară din Paris cu 350.000 de euro în numerar, pe care dorea să îi ducă în Belgia, relatează New York Times.
Pentru vameşi, Boillon este doar unul dintre "navetiştii banilor", al căror număr este tot mai mare.
La graniţele ţărilor europene aflate în criză economică vameşii pun sub sechestru sume care depăşesc limita legată de 10.000 de euro pe care poate să o deţină asupra sa un călător. Banii, deseori sub formă de bancnote de 500 de euro, sunt găsiţi în bagaje, cutii de prăjituri, pungi de chipsuri şi uneori în buzunarele copiilor.
Agenţii reţin oameni de afaceri în drum spre centre financiare europene, care au bagaje puţine şi afişează o stare de nervozitate.
"Vedem profesionişti în domeniul asigurărilor şi băncilor în fiecare zi", a declarat Philippe Bock, secretar general al sindicatului francez al vameşilor, adăugând că 350.000 de euro nu este o sumă excepţională.
Zeci de ani, legea secretului bancar în Elveţia a făcut din bănci un refugiu pentru străinii care doreau să îşi ascundă activele de autorităţi. Elveţia a semnat însă în octombrie un acord privind schimbul automat de informaţii în domeniul fiscal cu ţările din care provin deponenţii, iar bancherii au avertizat clienţii să declare banii, în caz contrar riscând închiderea conturilor elveţiene.
În aceste condiţii, mulţi dintre evazionişti nu au altă soluţie decât să îşi mute banii prin metode