Cultivatorii de tutun din România atrag atenţia asupra consecinţelor Directivei Produselor din Tutun: în România, eliminarea tutunului Burley ar însemna interzicerea a 90% din piaţă.
Românii au renunţat la multe de când i-a încolţit criza, mai puţin la ţigări. Mai mult de nevoie, decât de voie, s-ar putea să-şi modifice comportamentul de consum: Parlamentul European a decis interzicerea utilizării unor ingrediente care sunt, în continuare, folosite în produse alimentare, medicamente sau cosmetice. Asemenea ingrediente se folosesc în procesul de producţie pentru ţigaretele care conţin tutun Burley, prezent în 90% din produsele de pe piaţa românească.
„În cazul în care aceste prevederi nu se modifica, consecinţele vor fi devastatoare atât pentru cultivatori, dar şi pentru micii comercianţi (...) Suntem la fel de îngrijoraţi ca şi colegii noştri europeni şi americani de perspectivele negative ale articolului 6 al proiectului de Directiva privind produsele din tutun, în condiţiile în care aceasta ar duce la interzicerea tutunului provenit de la majoritatea cultivatorilor din România”, declară Petru Bota, Preşedintele Asociaţiei Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun .
Asociaţia Internaţională a Cultivatorilor de Tutun, Asociaţia Europeană a Cultivatorilor de Tutun, asociaţiile de profil din Carolina de Nord, Lexington, Brazilia, Malawi au semnat, recent, o scrisoare deschisă adresată Parlamentului European, prin care atrag atenţia asupra consecinţelor negative ale articolului 6 din proiectul de Directiva privind, care interzice utilizarea unor ingrediente în procesul de producţie, fără o analiză aprofundată a efectelor acestor ingrediente utilizate pe scară largă în industria alimentară, a medicametelor şi a cosmeticelor. Asociaţiile solicita Parlamentului European să revizuiască acest articol, ţinând cont de consecinţele extrem de