* anunţul a fost făcut de organizaţia patronală "Rompan" * acest fapt acoperă exact diferenţa de TVA de la 24% la 9% * "În primul rând, am resimţit o scădere a presiunii obligaţiilor fiscale pe lichidităţile companiei, susţine Cristache Ghionea, vicepreşedinte al ANAMOB
Producţia fiscalizată a crescut cu peste 10% la făină şi cu 15% la pâine după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, începând cu 1 septembrie, a declarat zilele acestea Aurel Popescu, preşedintele patronatului "Rompan" adăugând că, totodată, pâinea s-a ieftinit cu circa 12%. "Preţurile au scăzut cu peste 12%, că producţia fiscalizată a crescut la făină cu peste 10% şi la pâine cu 15%, iar la specialităţile de panificaţie creşterea este mai mare, ceea ce e un lucru bun pentru populaţie", a spus Popescu, prezent la târgul agricol "Indagra" din Bucureşti.
Şi reprezentanţii organizaţiei "ANAMOB" s-au declarat mulţumiţi de rezultatele de până acum generate de reducerea TVA la pâine. "În primul rând am resimţit o scădere a presiunii obligaţiilor fiscale pe lichidităţile companiei. Mai explicit, având de achitat statului TVA mai puţin nu am mai avut probleme aşa de mari cu lichidităţile. Practic a fost o gură de oxigen pentru noi, producătorii, care jucăm corect după regulile fiscale. Şi spun asta în contextul în care înainte de reducerea TVA eram la limita suportabilităţii şi a supravieţurii, în sensul că nu mai aveam niciun profit", ne-a declarat Cristache Ghionea, vicepreşedinte al ANAMOB şi administrator al afacerii "Moara Ghionea" din Chiscani. La rândul său, Vasile Dobrilă, administratorul "Davex Agro", de asemenea actor important pe piaţa locală de morărit şi panificaţie, a remarcat o creştere a volumului vânzărilor după reducerea TVA: "Efectul imediat a fost acela al ieftinirii pâinii, coroborat cu o creştere a volumului de vânzări. În ce priveşte evaziunea în acest sector