Cei mai importanţi acţionari din sistemul financiar românesc, băncile austriece, şi-au redus expunerea pe ţara noastră cu peste 4 miliarde de euro în ultimii doi ani, arată un studiu al Băncii Naţionale a Austriei în care România este, alături de Ucraina, un exemplu negativ în ceea ce priveşte afacerile Vienei în Europa Centrală şi de Est
La sfârşitul lunii iunie 2013, expunerea totală a băncilor austriece pe România se ridica la aproximativ 26,7 miliarde de euro, cu 2 miliarde de euro mai puţin decât în iunie 2012, arată studiul “ Facts on Austria and its banks” , realizat de banca centrală a Austriei. Comparativ cu anul 2011, reducerea depăşeşte 4 miliarde de euro. De altfel, în raportul lansat în octombrie 2013, ţara noastră este dată ca exemplu negativ. “ La sfârşitul lui iunie 2013, băncile austriece aveau o expunere totală de 209,7 miliarde de euro pe zona Europei Centrale şi de Sud-Est. Activele totale deţinute în regiune au ajuns la 267,2 miliarde de euro, în scădere faţă de acum un an. Reducerea se datorează vânzării subsidiarelor din Kazakhstan şi Kârgâstan(Kirgizstan) dar şi reducerii activităţii în România, Ucraina şi Ungaria”, arată economiştii băncii austriei.
Capitalul austriac reprezintă cea mai importantă prezenţă în peisajul bancar românesc. Patru dintre cele mai mari bănci locale, inclusiv liderul sistemului, sunt deţinute de acţionari austrieci. Este vorba despre BCR(locul 1 după active, deţinută de Erste), Raiffeisen Bank(deţinută de instituţia cu acelaşi nume), Volksbank(refuzată de investitorii ruşi şi rămasă în portofoliul băncii omonime din Austria) şi Unicredit Ţiriac( deţinută de Unicredit Austria). În total, austriecii deţin 20% din capitalul social pe sistem şi peste 30% din active.
Pleacă 2 miliarde pe an. Unde se va opri?
Din 2010 până în prezent, băncile din austria au menţinut, se pare, o