Tinerii au nevoie de consiliere si orientare vocationala, de sustinere si ghidare in alegerea vietii profesionale, astfel incat sa ia decizii corecte in ceea ce le priveste viitorul. Lucratorul de tineret vine in completarea invatamantului formal, ajutandu-i pe tineri sa faca mai usor trecerea de la adolescenta la maturitate. Acum, cei interesati de munca cu tinerii au si un ghid care sa ii sustina in acest sens.
Asociatia pentru Dezvoltare prin Educatie, Informare si Sustinere – D.E.I.S. a desfasurat in vara acestui an, cu suportul financiar al Comisie Europene prin Programul “Tineret in Actiune” proiectul international “Counseling and Vocational Guidance in Youth Work”. La acest eveniment au luat parte lucratori de tineret si reprezentanti ai organizatiilor partenere din Estonia, Franta, Italia, Lituania, Letonia si Polonia. Timp de 8 zile participantii au invatat cu ajutorul educatiei non-formale metode eficiente de consiliere si modalitati originale de orientare vocationala. Au facut schimb de idei si bune practici si si-au imbunatatit competentele de lucratori de tineret prin jocuri de rol, prezentari interactive, dezbateri si alte metode folosite in cadrul educatiei non-formale.
Tot in cadrul acestui proiect, participantii au realizat portretul lucratorului de tineret european , asa cum este el vazut in cele 7 tari participante, portret care a fost prezentat sub forma unui filmulet reprezentativ ONG-urilor, presei si comunitatii locale baimarene. Evenimentul a avut loc la sediul Directiei Judetene de Tineret si Sport Maramures.
Ca urmare a acestui curs, asociatia D.E.I.S. impreuna cu pshiologul Raluca Borza a editat o brosura in limba engleza, un ghid international pentru cei care fac primii pasi in munca de consilier de tineret. In cuprinsul acestui ghid, lucratorii de tineret pot afla mai multe detalii despre dereglarile