Pe 1 noiembrie 2013 a expirat termenul de care dispuneau organizatorii primelor opt iniţiative cetăţeneşti europene (ICE) pentru colectarea declaraţiilor de susţinere. Trei grupuri afirmă că au atins obiectivul de colectare a unui milion de semnături.
Acest lucru presupune obţinerea unui număr minim de semnături din cel puţin şapte state membre, astfel cum prevede legislaţia privind iniţiativele cetăţeneşti europene. Printre iniţiative se numără Right2Water, al cărei credo este că „apa este un bun public şi nu un bun comercial”, One of Us, al cărei obiectiv este oprirea finanţării de către UE a activităţilor care presupun distrugerea embrionilor umani, şi Stop Vivisection, care urmăreşte încetarea experimentelor pe animale vii.
Acum, autorităţile naţionale au la dispoziţie trei luni pentru a valida semnăturile, un proces care a început deja în luna septembrie pentru iniţiativa Right2Water. După validarea unei ICE care a întrunit semnăturile, Comisia dispune apoi de trei luni pentru a analiza iniţiativa şi a decide cum să procedeze în privinţa acesteia.
Comisia îi va întâlni pe organizatori, ocazie cu care aceştia vor putea explica în detaliu aspectele semnalate în cadrul iniţiativei lor. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-şi prezenta iniţiativa în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European.
În final, Comisia va adopta o comunicare în care va explica concluziile sale privind iniţiativa, acţiunile pe care intenţionează să le întreprindă, dacă este cazul, şi motivele care au stat la baza deciziei sale.