Consumul constant de struguri şi afine reduce riscul de a dezvolta un diabet de tip 2. Nu acelaşi lucru se poate spune despre sucurile de fructe, din cauza zahărului adăugat, scrie luni passionsante.be.
La acest rezultat s-a ajuns după o cercetare de mare anvergură. Câteva echipe de cercetători americani au studiat datele privitoare la aproape 200.000 de persoane, observate timp de mulţi ani. La început niciun participant nu suferea de diabet, de boli cardiovasculare sau de cancer.
La intervale periodice se adunau date despre obiceiurile alimentare şi îndeosebi despre consumul de fructe. Au fost înregistrate simultan şi cazurile de diabet apărute. Ţinându-se seama de stilul de viaţă şi de factorii clasici de risc de diabet, s-a constatat că anumite fructe asigurau un indice de protecţie semnificativ.
În general, consumul a trei porţii de fructe pe săptămână scade riscul de diabet şi, indirect, de boli cardiovasculare. Acest lucru este valabil îndeosebi în ceea ce priveşte afinele (-26%), strugurii (-12%), prunele (-11%), merele şi perele (-7%), precum şi bananele (-5%). Şi prunele uscate, piersicile, caisele şi portocalele sunt asociate cu o 'tendinţă' de reducere a riscului.
Dimpotrivă, se arată în Le Quotidien du Medecin, 'când cele trei porţii de fructe sunt înlocuite cu suc de fructe în aceeaşi cantitate, riscul creşte cu 8%', cel mai probabil din cauza zaharurilor adăugate - factori de risc - şi printr-o acţiune diferită (în privinţa efectului protector) între fructe şi sucuri, încheie passionsante.be.