Aproximativ 12.000 de elevi de gimnaziu şi liceu din judeţul Dolj au susţinut ieri prima simulare a examenelor naţionale la limba şi literatura română.
Anunţate în urmă cu o săptămână, simulările i-au luat cam pe nepregătite pe unii elevi, care au considerat că nu au avut suficient timp ca să recapituleze materia. „Eu am învăţat, dar nu îndeajuns. Mă voi pregăti mai mult pentru bacalaureat“, a precizat liceanul Alin Afrem de la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii din Craiova. Aceeaşi părere a avut-o şi colega sa. „Am învăţat ce şi ce. Pe parcursul anului voi îmbunătăţi cunoştinţele. Ne-au luat pe nepregătite, dar este mai bine că ne obişnuim cu emoţia“, a spus Andreea Băcanu. Cadrele didactice spun însă că simulările au rolul de a arăta elevilor din timp care le este nivelul cunoştinţelor la acest moment.
„Avem 192 de elevi înscrişi pentru simulări. Nu sunt mulţi absenţi, în jur de şapte-opt elevi, în special de la învăţământul seral. Elevii au venit la simulări pentru că au un efect pozitiv. Se obişnuiesc cu atmosfera de examen, cu modelul de subiecte şi se observă şi o îmbunătăţire a rezultatelor la examene. Pot spune chiar şi faptul că între prima simulare din toamnă şi cea din aprilie, care a fost naţională, s-a observat o creştere a rezultatelor. În jur de 20% a fost procentajul celor care au promovat examenul“, a subliniat Laurenţiu Florin Puicin, directorul Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii Constantin Brâncuşi.
Candidaţii au avut emoţii
În ceea ce priveşte prezenţa, managerii unităţilor de învăţământ au precizat că nu au fost prea mulţi absenţi. La Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova au lipsit doar 14 elevi.
„Sunt absenţi numai la clasa a XII-a, dar nu nemotivat. Mulţi sunt în competiţii“, a precizat Katerina Anghel, directoarea adjunctă a liceului. La Liceul „Charles Laugier“ nu a lipsit nici unul di