Planeta nu mai este ce a fost. Este profund schimbata. Si ma refer, in primul rand, la democratiile occidentale. Care, pana in urma cu mai multi ani, plasau omul si libertatile acestuia in epicentrul preocuparilor statelor respective. Astazi, situatia este diferita. Aceleasi state isi accentueaza caracterul politienesc. Supravegherea neautorizata a propriilor cetateni a crescut exponential. Si, in plus, la fel ca in Evul Mediu, este acuzata practicarea torturii pe scara larga. Exista o cauza sau mai multe?
Cand a avut loc atacul criminal initiat de Al-Qaida asupra Statelor Unite, chiar in aceeasi zi, pe prima pagina a ziarului „Ziua" am postat un editorial rau prevestitor. Mi-am exprimat atunci temerea ca, sub imperiul emotiei, al socului produs in inima celei mai puternice natiuni, exista pericolul ca masurile luate ca riposta sa insemne restrangerea dramatica a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Si, din pacate, aceasta prognoza s-a indeplinit.
Astazi, prin fel de fel de stiri, strecurate in cele mai importante publicatii ale lumii, prin fel de fel de declaratii ale unor importanti lideri politici, se fac insinuari reciproce, din ce in ce mai dure, de participare la o vasta si complexa operatiune de supraveghere la nivel planetar nu numai a decidentilor, ci si a cetatenilor in general. Si a oamenilor de afaceri. Si a liderilor de opinie. Scopul declarat oficial este lupta impotriva terorismului. Dar acest argument nu rezista. Nu poti controla si investiga, fie si intr-un razboi asimetric, o intreaga planeta suspectata de terorism. Angela Merkel ori alti lideri europeni ale caror telefoane au fost supravegheate nu pot fi acuzati in niciun fel de activitati cu carater terorist. Si este o realitatea: in timp ce unele state europene acuza Statele Unite de asemenea operatiuni, Statele Unite, pe mana altor state europene, acuza se