Deşi, în ultimii ani, s-au cheltuit din bani publici sute de milioane de euro pentru promovarea imaginii României în străinătate, turiştii care vin aici sunt sfătuiţi de propriile autorităţi să se păzească de rabie, hepatită sau să se vaccineze împotriva febrei tifoide.
În vara acestui an, Autoritatea Naţională pentru Turism a venit cu o nouă idee de a cheltui fără folos banii cetăţenilor – o campanie de promovare în staţiile de metrou şi pe panourile publicitare stradale în oraşele din Germania, Rusia, Franţa, Austria, Italia şi Spania.
Reprezentanţii turismului românesc funcţionează pe principiul ”reclama, sufletul comerţului”, ignorând faptul că, pe lângă drumurile cârpite, furturile din buzunare sau supratarifele la cazare, altele sunt cauzele care-i îndepăretează pe călători de atracţiile româneşti intrate în patrimonial mondial.
Hepatita A, hepatita B, rabia, tetanosul, encefalita şi febra tifoidă sunt doar câteva boli pe care ministerele sănătăţii din lume le menţionează, în agenda de sfaturi şi recomandări, pentru turiştii care vor să se aventureze în regiunile montane pitoreşţi, castelele medievale şi mănăstirile cu picturi exterioare din România.
SUA: Turiştii pot lua hepatită A indiferent de locul unde se cazează în România
Astfel, pentru cetăţenii Statelor Unite care vor să viziteze România, Centrul pentru Combaterea şi Prevenirea Bolilor din Atlanta (CDC) recomandă vaccinare împotriva hepatitei şi a rabiei, aceste boli prezentând un risc mare de a fi contractate în ţara est-europeană.
”Cetăţenii care vor să călătorească în România ar trebui să se vaccineze împotriva hepatitei A, boala putând fi luată din apă sau mâncare contaminate, indiferent unde luaţi masa sau unde vă cazaţi”, scrie pe site-ul CDC din SUA.
De asemenea, americanii susţin că vizitatorii României ar trebui să se vaccineze şi împotriva hepatitei B,