Noul Cod Penal "omoară" dosarele de corupţie afl ate pe rolul instanţelor. Scad condamnările pentru astfel de fapte şi se reduce şi perioada de prescriere a infracţiunilor.
1 /.
DNA a făcut o listă preliminară a "norocoşilor" care scapă de acuzaţii. Procurorul-şef al DNA, Laura- Codruţa Kovesi, a atras atenţia că odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, infracţiunile în cazul a aproximativ 20 de dosare de corupţie se vor prescrie. Motivul:sunt prevăzute pedepse mai mici în cazul infracţiunilor de corupţie.
Cine sunt norocoşii
De exemplu, pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani. Unul din efectele directe ale reducerii pedepselor este scăderea drastică a perioadei de prescripţie.
● Marian Ionescu, fostul primar al oraşului Suceava, şi alţi 13 subordonaţi şi afacerişti, judecaţi pentru delapidare şi achiziţii frauduloase. Curtea de Apel Iaşi.
● Constantin Buză, fost senator şi prefect PSD, şi alţi doi complici pentru fraudarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Tribunalul Vrancea.
● Ion Cîrcu, directorul Complexului de Agrement şi Sport "Weekend" din Târgu- Mureş, şi omul de afaceri Mircea Pop, judecaţi pentru abuz în serviciu. Judecătoria Bistriţa.
● Afaceristul Mihai Gabriel Selin, judecat alături de alţi patru complici, a primit în fond o condamnare de 10 ani de închisoare pentru înşelăciune. Curtea de Apel Târgu-Mureş.
● Emil Creangă, fostul ins pector general al Inspectoratului Şcolar Neamţ, şi alţi 14 directori de şcoală şi inspectori şcolari judecaţi pentru fraudarea fondurilor eu ro pene. Curtea de Apel Bacău.
● Afaceristul Nicolai Boghici şi alţi patru complici - acuzaţi de rembursări ilegale de TVA. Judecătoria Galaţi.
● Neculai Bujor, directorul economic al Primăriei Suceava, şi alte opt persoane - funcţionari, contabili, comisari din garda Fin