Bota: PE a decis interzicerea utilizării unor ingrediente care sunt, în continuare, folosite în produse alimentare, medicamente sau cosmetice
Asemenea ingrediente se folosesc în procesul de producţie pentru ţigaretele care conţin tutun Burley
În România, eliminarea tutunului Burley ar însemna interzicerea a 90% din piaţă
La aproape o lună de când Parlamentul European s-a pronunţat în favoarea Directivei care interzice folosirea anumitor ingrediente în procesarea ţigaretelor, Asociaţia Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun din România (AOPFTR) se alătură celorlalte asociaţii de profil care cer revizuirea Directivei, atrăgând atenţia că în caz contrar se vor pierde milioane de locuri de muncă la nivel mondial, cu impact semnificativ asupra cultivatorilor europeni.
"Suntem la fel de îngrijoraţi ca şi colegii noştri europeni şi americani de perspectivele negative ale articolului 6 al proiectului de Directiva privind produsele din tutun, în condiţiile în care aceasta ar duce la interzicerea tutunului provenit de la majoritatea cultivatorilor din România", a declarat într-un comunicat Petru Bota, preşedintele Asociaţiei Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun.
"Aşa cum se arată în scrisoarea asociaţiilor internaţionale de profil, Parlamentul European a decis interzicerea utilizării unor ingrediente care sunt, în continuare, folosite în produse alimentare, medicamente sau cosmetice. Asemenea ingrediente se folosesc în procesul de producţie pentru ţigaretele care conţin tutun Burley, prezent în 90% din produsele de pe piaţa românească. În cazul în care aceste prevederi nu se modifică, consecinţele vor fi devastatoare atât pentru cultivatori, dar şi pentru micii comercianţi", a adăugat Bota.
Asociaţia Internaţională a Cultivatorilor de Tutun, Asociaţia Europeană a Cultivatorilor de Tutun, asociaţiile de profil din Carolina de