România este unul din statele membre ale UE în care statul de drept nu este respectat, este mesajul reiterat de Viviane Reding, Comisarul pentru Justiţie, duminică seara. Avertizarea oficialului european nu este întâmplătoare, deoarece în urmă cu trei luni la Bruxelles se discuta în spatele uşilor închise despre declanşarea unor sancţiuni în acest sens, care să servească drept exemplu pentru restul ţărilor, scria Cristian Unteanu pe blogul său.
„Trebuie să discutăm mai mult, se spunea, dincolo de problemele economice, de modul în care statele membre aplică regulile statului de drept şi asigură respectarea drepturilor fundamentale“, se discuta pe un ton tot mai grav în organismul colegial de conducere al Comisiei Europene.
„Se punea întrebarea, deschizatoare de foarte interesante perspective pentru această toamnă în care va începe nemiloasa bătălie pentru europarlamentarele din mai 2014: ce se poate găsi între procedurile de infringment şi aplicarea prevederilor articolului 7 din Tratatul de la Lisabona? Dacă despre aceasta se vorbeşte acum, în termenii jocului european, asta înseamnă că se pregăteşte ceva de tipul „mişcare exemplară pentru a convinge cetăţenii europeni că UE foloseşte la ceva, poate susţine principii şi poate acţiona când este nevoie“, anunţa corespondentul Adevărul la sfârşitul lunii iulie.
Iată că astăzi vicepreşedintele Comisiei Europene, temuta doamnă Reding, discută în mod real despre aplicarea unor sancţiuni pentru abaterile de respectarea statului de drept, în cazul specific al României şi Ungariei. Reding a punctat una dintre măsurile cele mai dure, retragerea dreptului de vot în Consiliul European, al statutului în cauză.
„Foarte realist şi extrem de convingător, posibil, este ca UE să poată declanşa în cazul unui stat membru mecanismul prevăzut de Tratatul de la Lisabona, foarte spectaculoasă bombă politică dacă va f