Un raport asupra evoluţiei climei de-a lungul secolului XXI a „scăpat“ de la ONU şi prezintă concluzii sumbre. Acesta va fi publicat oficial în martie, dar până atunci poate fi consultat de către guvernele lumii.
Extrase dintr-un raport recent privind evoluţia climei de-a lungul secolului al XXI-lea, publicate de „The New York Times“, prezintă un viitor sumbru al omenirii. Studiul a fost realizat pentru Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) de către Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (IPCC) şi va fi publicat abia în martie, dar până atunci e disponibil guvernelor spre consultare. Raportul conţine prognoze extrem de grave: dacă lucrurile nu se schimbă, acest secol va fi marcat de secetă, conflicte armate între ţări şi diverse grupări, iar migraţia în căutarea zonelor mai bune va fi fără precedent.
Oraşele, cele mai vulnerabile
Experţii care au contribuit la acest raport notează că zonele obi ş nuite ale plantelor ş i animalelor vor fi schimbate pe unele noi pentru a scăpa de temperaturile în creş tere. Asta va duce la o suprapopulare în anumite zone, dar şi la disparaţia multor specii. Oraşele sunt însă cele mai vulnerabile.
„Schimbările climatice vor încetini creşterea economică şi scăderea sărăciei şi vor accentua incapacitatea de a asigura hrana popula ţiei, iar sărăcia va fi sporită mai ales în zonele urbane sau acolo unde pot apărea focare de înfometare“, se arată în raportul IPCC. „Destabilizarea climei va accentua sărăcia în ţările cu venituri mici spre medii şi va genera bule ale sărăciei în ţările cu venituri peste medie sau ridicate, accentuând inegalitatea între oameni“.
Schimbările climatice vor afecta şi infrastructura, de la cea rutieră la cea ferată sau chiar maritimă. Iar dacă emisiile de dioxid de carbon din arderea combustibililor fosili se vor menţine la acelaşi nivel, experţii semnalează că se va ajun