Scris de M. Hoster - Un total de 200 de kilometri pătraţi de teren din judeţul Timiş devin de miercuri obiect de studiu pentru descoperirea de petrol şi gaze naturale. Nu gaze de şist, spun reprezentanţii companiei care va face exploatările. Cercetarea se va realiza cu ajutorul unor dispozitive explozive, unele de putere extrem de mică, mai spun reprezentanţii societăţii. „La câţiva metri de explozie nu vei simţi efectul nici la nivelul piciorului”, ne-a declarat Daniel Popovici, director de proiect, om cu experienţă de 41 de ani în domeniul prospecţiunilor.
Mai multe comune din Timiş ar putea deveni într-o perioadă de trei – cinci ani un mic Eldorado petrolier. Aceasta dacă prospectările care vor porni miercuri vor arăta că într-adevăr merită să se investească, zăcămintele de gaze naturale şi petrol fiind îndeajuns de bune. Compania Prospecţiuni va demara activitatea de sondare pe o suprafaţă de 200 de kilometri pătraţi, special pentru a descoperi acest tip de combustibili. „Nu este vorba sub nici un fel de gaze de şist. În licenţa primită de compania care a câştigat concesiunea se specifică destul de clar că nu e vorba de gaze de şist”, a declarat Mihai Mitroi, directorul companiei Prospecţiuni, una în care cunoscutul om de afaceri local Tender este acţionar.
Mai precis, specialiştii companiei Prospecţiuni, angajată de firma care a câştigat concesiunea perimetrului, ADX, vor verifica prin metode specifice dacă în subsolul bănăţean de pustă este sau nu petrol şi gaze naturale. Dacă se confirmă că aşa este, atunci în trei – cinci ani am putea deveni producători pentru aceşti combustibili. Dar, până atunci, drumul este lung şi compania Prospecţiuni spune că se străduieşte să obţină acordul oamenilor proprietari de teren pentru a putea sonda pe parcela respectivă. „În prezent avem acorduri cam de la 45 – 50% dintre toţi proprietarii. Am început cu marii