Hôtel des Invalides, complexul de clădiri ce adăposteşte muzee şi monumente legate de istoria militară a Franţei mi-a apărut maiestuos imediat după ce am trecut Sena pe podul Alexandru al III-lea, cel mai impresionant pod parizian. În continuarea lui se află esplanada Invalizilor, lungă de aproximativ o jumătate de kilometru şi lată de un sfert de kilometru, considerată una dintre cele mai frumoase străzi ale Parisului.
Duminică dimineaţa, cu toate că ziua era superbă, nu prea era animaţie pe esplanada Invalizilor. E drept că am ajuns cu o oră înainte de deschiderea complexului, timp suficient pentru a-l înconjura.
Pe esplanada din faţa Domului Invalizilor sunt plasate zeci de tunuri din bronz din secolul al XVII-lea, despre care am aflat că ar fi încă funcţionale. Portalul central al intrării are deasupra un basorelief care îl reprezintă pe fondatorul complexului, regele Ludovic al XIV-lea.
De-a lungul timpului, sute de mii de veterani de război au fost trataţi aici. Construit din ordinul lui Ludovic al XIV-lea, scopul iniţial al complexului a fost acela de azil pentru veteranii de război, după care au fost ridicate şi alte clădiri care au completat ansamblul, una dintre acestea fiind impresionanta Biserică a Domului, cu o cupolă aurită susţinută de coloane dorice şi decorată cu nenumărate ghirlande şi motive florale.
În 1840, rămăşiţele pământeşti ale lui Napoleon Bonaparte au fost aduse în Franţa. Mormântul împăratului Franţei este realizat din porfir roşu finlandez, obţinut numai după ce ţarul Rusiei şi-a dat aprobarea, cu o bază din granit verde adus din Munţii Vosges. În interiorul sarcofagului se află ce a mai rămas din trupul lui Napoleon, aşezat în şase sicrie realizate din diferite materiale: două din plumb, mahon, zinc, abanos şi stejar. Imensul sarcofag se află în centrul unei încăperi circular