Cornul şi laptele din şcoli ar putea fi înlocuite de o masă caldă de care elevii ar putea beneficia în cel mult cinci ani. Aceasta ar putea conţine o supă, felul doi şi un desert.
O propunere legislativă aflată pe masa Comisiei de educaţie din Senat prevede ca, în maximum cinci ani, statul să asigure o masă caldă gratuită elevilor din grădiniţe şi din şcoli, în limita unei valori zilnice de 10 lei.
Noul program ar trebui să încurajeze un mod de viaţă sănătos de la o vârstă fragedă, or, nu se poate învăţa acest lucru prin impunerea unui singur tip de aliment – un corn şi un pahar cu lapte, susţin cei 86 de parlamentari care propun înlocuirea programului „Cornul şi laptele“. Iniţiatorii susţin că elevii ar trebui să primească pe cât posibil o mâncare proaspăt preparată (caldă) şi un fruct sau un pahar de suc natural.
Proiectul „Masă la şcoală“ prevede că valoarea de 10 lei pe elev a mesei cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuţia şi depozitarea acestora, după caz. Totuşi, în funcţie de evoluţia preţurilor de pe piaţă, valoarea mesei poate fi actualizată prin hotărâre de Guvern. Sumele ar putea fi alocate din bugetele locale şi pot fi suplimentate din donaţii şi sponsorizări.
În cazul în care părinţii nu sunt de acord cu acest program, ei îşi vor putea exprima în scris opţiunea de a renunţa la acest drept şi pot, de asemenea, reveni asupra solicitării printr-o cerere adresată directorului şcolii.
Diversificarea alimentaţiei, punct de plecare
Raluca Turcan, vicepreşedintele PDL, unul dintre iniţiatorii proiectului, a explicat că programul „Cornul şi laptele“ a ajuns într-un impas şi nu mai serveşte scopului pentru care a fost creat, însă pentru început, nu poate fi vorba de o masă caldă pentru elevi, ci de diversificarea alimentaţiei. „Ideea este ca în loc de corn şi lapte, Ministerul Sănătăţ