Tinerii care învaţă la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“ din Focşani sunt instruiţi pentru a analiza datele privind cutremurele cu ajutorul unui seismograf.
Elevi de la clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Al. I. Cuza” din Focşani, coordonaţi de profesoara lor de fizică, au început să înveţe la şcoală despre faimoasele cutremure care dau atâta bătaie de cap judeţului Vrancea.
Pentru acest lucru, în liceu a fost instalat un seismometru, legat la un computer performant, prin intermediul căruia se înregistrează toate mişcările seismice ale pământului.
Potrivit reprezentanţilor Colegiului „Cuza“, proiectul este derulat de Ministerul Cercetării, care a montat astfel de seismografe şi în alte opt licee, distribuţia fiind făcută astfel încât să acopere întreg teritoriul
ţării.
Primii paşi făcuţi până acum au constat în conectarea staţiilor la aparatura Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), instituţia oficială a statului român care se ocupă de cercetarea în domeniul seismologiei şi ştiinţelor pământului. Foto Colegiul "Cuza" are seismograf
Practic, INFP va coordona întreaga acţiune, specialiştii de aici urmând să citească, în cazul Vrancei, datele înregistrate la seismograful de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”.
MICII CERCETĂTORI
„Deocamdată, suntem în faza de implementare a sistemului. Mi-am ales un grup de lucru format din elevi de la clasa a XI-a, pentru că anul acesta, la fizică, noi discutăm despre unde. Deja sistemul înregistrează cutremurele, iar Vrancea nu se poate plânge de activitate seismică. Elevii vor învăţa ce este un cutremur, cum să se comporte la cutremur, dar şi să interpreteze date“, ne-a precizat profesoara Emilia Poll, coordonatoarea proiectului în Vrancea.
Potrivit acesteia, proiectul este nu numai unul educaţional, ci este în acelaşi timp şi unul ştiinţific, grupul de lucru format