Cel mai înalt brad măsurat până acum în România a fost descoperit de un grup de cercetători din cadrul laboratorului de biometrie forestieră a Facultăţii de Silvicultură de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), condus de şef lucrări dr.ing. Cătălin Roibu.
Potrivit reprezentanților USV, „cu o înălțime de 62,5 m (echivalentul unui bloc cu mai mult de 20 de etaje), bradul din pădurea Șinca Veche (în zona Brașovului) depășește cu un metru recordul deținut până acum (61,5 metri) de un brad din Pădurea Penteleu, din zona Buzăului”.
Echipa de cercetători de la Facultatea de Silvicultură a USV cercetează dinamica pădurii naturale virgine
Cercetătorii au descoperit bradul în timpul unor studii pe care aceştia le fac în rezervaţia naturală de la Şinca Veche, studii ce sunt efectuate în cadrul unui proiect finanțat de World Wide Fund for Nature (WWF), organizaţie non-guvernamentală pentru conservarea naturii şi restaurarea ecologică a sistemului natural. Echipa de specialiști în silvicultură de la Facultatea de Silvicultură a USV cercetează la Şinca Veche dinamica pădurii naturale virgine, acolo fagii şi brazii depăşind 55 de metri. Pentru a nu distruge pădurea, ONG-ul World Wide Fund for Nature a plătit Primăriei Șinca Veche suma de 100.000 de lei, contravaloarea eventualei exploatări a pădurii, demarând, de altfel, numeroase demersuri pentru ca Şinca Veche să nu fie distrusă.
WWF are o rețea de peste cinci milioane de susținători în întreaga lume și derulează proiecte în peste 100 de țări, pe toate continentele. În ţara noastră, WWF este prezentă din 2006, derulând numeroase proiecte pentru conservarea zonelor naturale din Munții Carpați și din lungul Dunării.
Cătălin Roibu activează în cadrul USV din anul 2004, fiind absolvent al Facultăţii de Silvicultură din cadrul instituţiei sucevene.
Cel mai înalt brad măsurat