Scris de Monica Ardelean - Ce acte noi au fost aduse la dosar în 2013 şi de ce au fost ele refuzate de Tribunal deşi ar fi modificat esenţial datele cazului.
NADĂŞ. Un caz care a revoltat o întreagă ţară: Nadăş. O poveste care a şocat, a declanşat revolte şi a stârnit adevărate campanii de presă. Acum, în anul 2013, după 7 ani de la pronunţarea cumplitei sentinţe care a dat mii de hectare de teren cu păduri, case, păşuni unei singure familii. Şapte ani de tăcere, de linişte clocotindă, cu puţine răbufniri prinse din zbor de presă, dar fără un interes major al societăţii civile, al lumii politice. Acum, în 2013 totul a reizbucnit în forţă.
Aproape inexplicabil cazul a luat o amploare mediatică fără precedent iar politicienii s-au pus în mişcare. Au apărut înscrisuri nefolosite până acum la dosar, deşi ele existau şi în 2006, atunci când s-a dat prima sentinţă. Între timp, judecătoarea Boloş care s-a pronunţat şi ea în cadrul unei revizuiri în favoarea familiei Colţeu a ajuns la puşcărie. Sentinţa a rămas şi, pe baza ei, în 2009 au fost făcute întabulările. 12 lei, atât a plătit familia Colţeu pentru a se întabula pe cele peste 8.000 de ha pentru că judecătorul a găsit soluţia care să-i scutească de la plată. La fel cum sunt scutiţi şi de la plata impozitului pentru miile de hectare de pădure.
Sătenii au aflat de ce li se întâmplă mult mai târziu, când s-au trezit cu buldozerul peste ei. Nimeni până atunci nu îi anunţase că le-au rămas doar 20 de hectare. Atât este diferenţa dintre suprafaţa întregului sat şi suprafaţa cu care au fost puşi în posesie noii stăpâni, familia Colţeu.
Astăzi nădăşenii nu-şi mai pot vinde casele și pământurile. Nu mai sunt ale lor. Oficiul de Cadastru Ineu a întabulat un altul peste acele suprafeţe, deşi existau titluri de proprietate. Fără nici o măsurătoare cadastrală, spun cei implicați. Nici Primăria Tauţ, nici Prefec