Şefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, a declarat că măsurile cheie anunţate de Guvern sunt legarea accizelor de inflaţie şi majorarea accizei la carburanţi.
Ca reacţie, analistul Ilie Şerbănescu a spus că aceasta este dorinţa Fondului Monetar Internaţional, el fiind premierul României.
“Aceasta este dorinţa FMI, el este prim-ministrul României. Când eşti cu FMI nu poţi avea politici bugetare. A pune nişte noi majorări de taxe pe carburanţi când problema acolo este cartelul unor companii străine care vând cu 6 lei în loc de 4 lei şi bagă în buzunar (...) ei sunt stăpâni, ei stabilesc. Creşterea de impozite nu rezolvă problemele, nu există creştere economică cu majorări de taxe şi impozite. FMI nu prea mai are de unde reduce şi creşte taxele, se face că nu măreşte taxele principale şi a găsit alte chestiuni. La petrol este cea mai mare evaziune, după care urmează alcoolul. A mări taxele pentru cei care plătesc şi a nu vede pe cei care nu plătesc duce spre rău, ceea ce s-a şi întâmplat. Se pune taxe tot asupra celor care plătesc, nu se rezolvă nimic, se vor încărca şi mai tare buzunarele acestor distribuitori care au monopol. Cum li se reduce consumul compensează cu creşteri de preţuri, aşa se întâmplă când ai monopol. Piaţa de carburanţi este în mâna a trei companii străine, au monopol dat de statul român”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Ilie Şerbănescu.
De asemenea, premierul Ponta a confirmat taxa pe stâlpi, parcări, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a spus că vor fi taxate reţelele electrice, eoliene şi hidrologice.
“Este un lucru bun. Nu ştiu dacă rezolvă adevărata problemă, al cui este terenul de sub stâlpi, însă ar trebui plătit impozit. Când era comunism era terenul statului, au trecut 23 de ani şi această problemă nu s-a rezolvat. Colonialism. Mărim redevenţele de la 4% la 5% cu excepţia petrolului şi gaz