Sursa 7est care dezvăluie afacerile de la graniţa cu Republica Moldova a făcut calculul lunar al şpăgii din vama Albiţa. A rezultat o medie de 150.000 de euro lunar. „Toţi intră în sistem sau, dacă refuză, sunt ejectaţi, exact ca la un transplant unde organul nou nu este tolerat de organism”, afirmă „Vameşul de Gardă”. Cea mai mare pedeapsă pentru un vameş e să fie trimis la Aeroport. Acolo nu ies bani nici de covrigi.
Arestările din vama Albiţa au scos la iveală faptul că una dintre angajatele Biroului Vamal avea asupra ei 3.500 de euro obţinuţi din şpagă. Mai mult, la percheziţiile făcute de DNA la locuinţele vameşilor au fost găsiţi aproximativ 150.000 de euro, în bancnote mici. Cum a fost posibilă adunarea unor astfel de sume? „Vameşul de gardă” spune că se puteau obţine „capturi” mai consistente.
Joia e „zi de pachet”
Sumele confiscate în urma descinderilor de la Albiţa par impresionante, dar „vameşul de gardă” susţine că puteau fi mai mari, dacă procurorii alegeau o altă zi. „Dacă nu mă înşel, acţiunea DNA a fost într-o zi de marţi. Dacă avea loc într-o zi de joi, captura putea fi mai mare, pentru că e zi de pachete”, explică sursa 7est. Practic, în fiecare zi de joi, Biroul Vamal Albiţa este sufocat de microbuze şi autobuze, mare parte cu destinaţia Italia. Acestea cară bagaje pentru moldovenii din străinătate, iar printre bagaje se află atât ţigări, cât şi băuturi alcoolice. Pentru a trece uşor prin vamă, şoferii „cotizează” şi astfel ajung cu marfa la destinaţie.
La descinderea din octombrie, 17 din cei 68 de vameşi de la Albiţa au fost reţinuţi. La percheziţiile făcute de DNA la locuinţele lor au fost găsiţi aproximativ 150.000 de euro, în bancnote mici
5.000 euro la 24 ore
Nivelul traficului prin vamă este extrem de relevant deoarece, cu cât sunt mai multe maşini, cu atât banii primiţi ca şpagă sunt ma