Compania Tarom este zguduita de turbulente politice. Luni seara, Ministerul Transporturilor a revocat intreg Consiliul de Administratie, in frunte cu presedintele Dan Pascariu.
Decizia Ministerului, care este actionar majoritar la TAROM, cu 97% din actiuni, vine dupa ce, in urma cu o saptamana, directorul executiv Nicolae Demetriade a demisionat. Conform unor surse citate de mass-media, presedintele Dan Pascariu urma sa fie si el demis in aceeasi zi, ca urmare a unor presiuni diplomatice facute la Ministerul Transporturilor, dar sedinta AGA nu s-a putut tine din cauza absentei reprezentantului SIF Muntenia, actionar minoritar cu 0,09% din actiuni.
Demisia lui Demetriade s-a inscris intr-o serie de decizii surprinzatoare. In luna noiembrie 2012, la conducerea Tarom a venit belgianul Christian Heinzmann, numit in functia de director general in locul austriacului Heinrich Vystoupil, care renuntase la functie la numai 10 zile de la preluarea ei.
Desi primise un mandat de 4 ani, dupa doar 6 luni lui Heinzmann i-a fost scurtat in mod fortat mandatul la doar un an, el urmand sa se incheie pe 19 noiembrie. "Nu l-am fortat. I-am dat optiuni: sa-si dea demisia sau sa fie demis", a declarat Dan Pascariu.
Cert este ca intre managerul privat si Consiliul de Administratie al Tarom a existat un permanent conflict. Luni seara, ministrul Ramona Manescu a taiat in carne vie, revocandu-i pe toti membrii Consiliului de Administratie pe motiv ca "au incalcat statutul si mandatul cand au decis reducerea mandatului directorului executiv de la 4 ani la un an" si "au adus grave prejudicii imaginii companiei".
Cutremur la Tarom: Consiliul de Administratie, revocat (Video)
Ramane de vazut daca mandatul lui Christian Heinzmann va fi reintregit la 4 ani de catre noul Consiliu de Administratie din care fac parte Dante Stein -