Campania are loc cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, care va avea loc pe 20 noiembrie.
Trei medici din Braşov oferă spirometrii gratuite luna aceasta în cadrul unei campanii organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (care va fi marcată pe 20 noiembrie).
La nivel naţional se estimează că aproximativ un milion de români suferă de BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), o boală care îmbătrâneşte prematur plămânii, apreciindu-se că BOPC va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, depăşind în următorii ani diabetul zaharat.
Respiraţia dificilă este principalul simptom care ar trebui să dea de gândit deopotrivă vârstnicilor şi tinerilor, fumători sau nu, subliniază specialiştii cu ocazia lansării unei campanii pentru depistarea BPOC.
Boala este foarte slab diagnosticată, de altfel, doar o mică parte dintre românii bolnavi ştiu că o au, ajung la medic, fac analize şi primesc tratamentul adecvat. Iar problema este că BPOC evoluează negativ în timp. Pe măsură ce înaintează în vârstă fără tratament, bolnavul de BPOC nu mai poate să facă nici doi paşi fără să respire greu şi să tuşească.
De altfel, BPOC este boală care îmbătrâneşte prematur plămânii, astfel încât chiar şi tineri de 20 de ani, dacă fumează activ sau pasiv, pot avea plămâni de peste 100 de ani.
Jumătate din bolnavi nu sunt fumători
Nu doar fumătorii trebuie să fie îngrijoraţi că ar putea avea această boală de plămâni. În mod surprinzător, poluarea din propria gospodărie poate fi o cauză a periculoasei boli de plămâni.
„La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gu