Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au stabilit, marţi, să pronunţe la 19 noiembrie decizia în procesul foştilor miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy din aşa-numitul dosar al privatizărilor strategice.
La ultimul termen al procesului, marţi, inculpaţii şi-au susţinut nevinovăţia în faţa instanţei.
Astfel, Codruţ Sereş a declarat că sectorul distribuţiei de energie electrică "nu poate fi calificat drept un sector care să aducă atingere siguranţei naţionale".
"Accept că populaţia trebuie să beneficieze de pe urma oricărei privatizări. În egală măsură, însă, preţul care se livrează se supune Agenţiei de Reglementare. Prin urmare, statul are dreptul să controleze tot ce face o companie privată", a menţionat Sereş.
Fostul ministru al Economiei a ţinut să adauge că legislaţia invocată de procurori în rechizitoriu nu este aceeaşi cu cea din perioada în care el a fost membru al Guvernului.
"Vorbim de un context cu totul diferit în 2005 faţă de legislaţia opozabilă din '91, care a fost formulată în rechizitoriu, în condiţiile în care, în 2005, România era ţară membră NATO, se pregătea pentru aderarea în Uniunea Europeană. În rechizitoriu se face referire la o legislaţie din 1991, când duşmanul României era în altă parte faţă de momentul 2005-2006", a explicat Sereş.
La termenul de luni al procesului, procurorul DIICOT a cerut, pedepse cu executare pentru foştii miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, precum şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosarul privatizărilor strategice, după ce a arătat că dovezile de la dosar probează infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi.
Anchetatorul a arătat că toate dovezile DIICOT probează aderarea, sprijinirea şi complicitatea la faptele unui grup infracţional organizat, precum şi fapta de trădare prin transmiterea de secrete, pentru care este judecat Şereş.
Procesul foş