Venind vorba de un politician român de seamă, Geta Dimisianu, redactoarea cărţilor lui Marin Preda, mare admiratoare a lui Carol al II-lea şi mare adversară a lui Traian Băsescu, mi-a vorbit de cele trei pagini din Adolescentul lui Dostoievski, în care marele zbuciumat susţine că rîsul e cel care defineşte un om.
Taifasul a avut loc la dudul de la BAR – unde-mi dau eu întîlnire cu toată lumea – şi-a fost iscat de vizita Getei Dimisianu pentru a-mi înmîna, spre publicare în Historia, articolele profesorului Ovid Ţopa despre stăpînirea habsburgică în Bucovina. Întorcîndu-mă în sală, pe drum, mi-am zis următoarele, ca o prelungire în icloud a discuţiei din realitatea de sub dud:
1) Ar trebui să recitesc Adolescentul.
Dar cîte n-ar trebui să recitesc!
Numai că, din nenorocire, nu mai pot citi, ca pe vremuri, de plăcere, sub puterea lecturii viciu.
Cînd încep o carte, mă întreb imediat, negustoreşte:
Ce eseu poate ieşi din ea?
2) Cred că după rîs se poate descifra nu numai o personalitate (oare eu ce fel de rîs am?!), dar şi o stare sufletească iscată de un fapt.
De cum am ajuns la locul meu, înainte de a-mi relua cercetarea colecţiilor de ziare interbelice, m-am apucat să-mi aplic teoria la ceea ce consider a fi întîmplarea cea mai grasă de semnificaţii a zilei:
Declaraţia şefei Misiunii FMI în România că reducerea CAS, anunţată de Victor Ponta şi Crin Antonescu în cadrul duetului de operetă numită USL, ca sigură de la 1 iulie 2014, nu e inclusă în Bugetul pe 2014. Mai mult, prin precizarea "am discutat aceste lucruri şi mai demult“, Andrea Schaechter a dezvăluit că, la negocierile cu FMI, reducerea CAS a fost acolo, o vorbă, pe loc retezată de Delegaţie, care a zis că trebuie să avem grijă să nu facem o gaură în Buget.
Ce legătură e între faptul politico-economi