Comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, a declarat, luni, ca CE are nevoie de noi mecanisme de aparare a statului de drept, dupa ce in ultimii ani au aparut diverse probleme in acest sens, precum criza constitutionala din Romania, din 2012, sau chestiunea romilor din Franta, in 2010, informeaza Mediafax. Sursa imagine: caleaeuropeana.ro
"Uniunea este o constructie unica si nu este tinuta impreuna de o forta, de o armata comuna sau de o forta de politie comuna, ci doar de forta statului de drept - «o Comunitate bazata pe statul de drept» - unde toate statele membre trebuie sa fie ingrijorate daca exista deficiente in ceea ce priveste independenta, eficienta sau calitatea sistemului de justitie in alt stat membru", a precizat comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, la Centre for European Policy Studies din Bruxelles, in cadrul unui discurs despre UE si statul de drept.
Oficialul european a mai precizat ca, pe langa criza economica si financiara, UE s-a confruntat, in mai multe situatii, cu o criza "a statului de drept", una dintre ele fiind cea din Romania, din vara anului 2012.
"Putini acorda atentie statului de drept in vremuri normale, cand totul functioneaza bine. Testul privind statul de drept vine intotdeauna in vremuri de criza. De aceea este, probabil, de inteles ca in paralel cu criza economica si financiara pe care a trait-o UE si statele membre incepand cu 2009, ne-am confruntat in mai multe ocazii cu o adevarata criza «a statului de drept»", a declarat Reding.
In opinia sa, nu a fost vorba de "incidente marunte si izolate sau nereguli, asa cum se intampla, din cand in cand, in statele noastre membre sau in intreaga lume, ci chestiuni care imediat au capatat o dimensiune sistemica si au dezvaluit problemele sistemice ale statului de drept".
Viviane Reding a dat trei exemple de astfel de incidente: "criza romilor d