Profesorii din judeţul Arad au protestat la sfârşitul lunii trecute faţă de slaba finanţare a sistemului educaţional şi de salariile mici, prin purtarea de banderole albe timp de trei zile consecutive. „Suntem nemulțumiți din cauza slabei reacții a decidenților politici față de problemele cu care se confruntă învățământul românesc la această dată. Reamintim faptul că, prin «Apelul pentru salvarea învățământului românesc», transmis în luna septembrie a.c. parlamentarilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a solicitat tuturor parlamentarilor să se implice în rezolvarea problemelor importante ale învățământului românesc“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Profesorii sunt nemulţumiţi de mai multe aspecte negative din sistemul educaţional, însă au venit şi cu o serie de propuneri. În cazul în care nu vor fi luate în seamă, se aşteaptă declanşarea grevei generale pe timp nelimitat. În ceea ce privește problema deblocării posturilor didactice auxiliare și nedidactice, sindicatele susţin necesitatea aplicării de urgență a prevederilor art. 5 alin. (4) din O.U.G. nr. 77/2013, respectiv, posturile din învățământul preuniversitar de stat devenite vacante după data de 29 iunie 2013, să se ocupe conform principiului unu la unu – un post ocupat devenit vacant, un post ocupat, iar pentru posturile care erau blocate anterior intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, să se găsească o soluție care să permită ocuparea imediată a acelor posturi absolut necesare pentru buna funcționare a unităților de învățământ.
Măsura suspendării ocupării posturilor vacante s-a aplicat cu prioritate posturilor didactice auxiliare şi nedidactice, astfel încât s-a ajuns în situaţia în care unităţile de învăţământ nu au mai putut încadra secretar de şcoală, administrator financiar, îngrijitori, bucătari, suprave