India a lansat ieri prima sa sondă spaţială spre Marte, lansarea având loc din Golful Bengal
Dacă misiunea va avea succes, indienii vor intra în liga numelor mari ca Europa, SUA şi URSS
India a început numărătoarea inversă în cel mai ambiţios proiect spaţial al său, lansând prima lor sondă spaţială spre Marte în căutarea urmelor de viaţă extraterestră. Misiunea Mars Orbiter a decolat ieri dimineaţă de la Centrul Spaţial Satish Dhawan din estul Indiei.
Şeful agenţiei spaţiale indiene a declarat că misiunea va demonstra că India este capabilă tehnologic să ajungă pe orbita planetei Marte şi să efectueze experimente.
Dacă va reuşi, va deveni prima ţară din Asia cu o misiune pe Planeta Roşie, după ce şi China a încercat, însă fără succes.
Se simte India ameninţată de China?
"Eu cred că conducerea Indiei a văzut realizările recente din China în domeniul ştiinţei spaţiale ca pe o ameninţare la adresa statutului său în Asia şi simte nevoia de a răspunde", spune Dr. James Zgura Moltz, profesor la US Naval Postgraduate School, care vede creşterea concurenţei pe sectorul legat de energie şi de prestigiu în Asia, lucru care reflectă Războiul Rece din cursa spaţială de la mijlocul secolului 20.
Mangalyaan va ajunge la Planeta Roşie pe 24 septembrie 2014, după o călătorie de 300 de zile prin spaţiu, dar misiunea propriu-zisă va începe pe 30 noiembrie, până atunci sonda fiind pe o orbită eliptică în jurul Pământului care îi va spori viteza pentru lansarea finală, informează Space.com.
Mangalyaan cântăreşte 1.350 de kilograme şi a costat peste 55 de milioane de euro pentru a fi construită. Misiunea marţiană a demarat în 2012 şi a fost concepută potrivit "jugaad", un principiu teoretic indian care presupune să fie găsită cea mai ieftină soluţie posibilă. În timpul acesteia, indienii vor testa sistemele de navigaţie,