Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a criticat băncile cu nivel mare de credite neperformante pentru că tratează similar atât clienţii buni, cât şi clienţii rău-platnici. "N-are rost unui client mare, o întreprindere profitabilă, să-i ceri o dobândă de 8-9%. Creşterea profitului băncilor nu va veni din marjă, ci din volum. Orice negustor ştie că pe termen lung nu câştigi din marjă, ci din volum", a explicat şeful Băncii Centrale.
Reducerea cât mai rapidă a dobânzilor la credite este în interesul băncilor comerciale, având în vedere că mulţi dintre indicatorii băncilor depind de volumul creditării, a declarat Mugur Isărescu. Domnia sa a precizat: "Mesajul nostru nu este legat neapărat de a imprima o tendinţă, să spunem impusă, băncilor comerciale. Eu m-am exprimat corect şi revin. Este în interesul băncilor comerciale să coboare mai repede dobânzile la credite, dacă au o viziune pe termen mai îndelungat, pentru că indicatorii lor, majoritatea indicatorilor lor, de profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care stârneşte multe întrebări şi anume rata creditelor neperformante, toţi aceşti indicatori depind de soldul creditării, de volumul creditării. Este în interesul lor. Aceasta ca să dispară orice comentarii că le dăm indicaţii. Avem o viziune de ansamblu pe care ne-o dă şi poziţia în cadrul economiei româneşti, poziţia de bancă centrală şi informaţiile".
Şeful Băncii Centrale susţine că cererea scăzută de credite de până acum a fost determinată şi de costul ridicat al creditării şi de un fel de poziţie medie, adică băncile care au un volum mai mare de credite neperformante tratează la fel şi clienţii buni şi clienţii mai puţini buni, iar aici trebuie făcută diferenţierea foarte clară.
De asemenea, Mugur Isărescu a precizat că sursa de câştig a băncilor va fi, în perioada următoare, nu din marjă, ci din vol