Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava ia măsuri prin care să prevină apariţia unor cazuri de poliomielită în rândul populaţiei, după ce boala a reapărut în Siria, unde se credea că a fost eradicată încă din 1999. Directorul adjunct al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri căprin medicii de familie vor fi identificate comunitățile cu risc din judeţ – în special cele de romi - în vederea vaccinării imediate. De asemenea, medicii vor fi instruiţi cu privire la importanţa raportării de urgenţă a cazurilor de paralizii date de poliomielită, pentru izolarea subiecţilor şi recoltarea de probe. Adjunctul DSP a arătat că virusul se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta şi a recomandat părinţilor să nu refuze administrarea serului la copii în cadrul campaniei de vaccinare din şcoli. Zorescu a explicat că în decembrie în unităţile de învăţământ sucevene se va derula campania naţională de imunizare împotriva poliomielitei la elevii de clasa 0 şi clasa a II-a.
În decembrie, vaccinare antipoliomielitică în judeţ, la copiii din clasele 0 şi a II-a
„Luna viitoare, elevii vor primi a cincea doză de vaccin antipoliomielitic. Este un produs injectabil, lipsit de reacţii adverse. Serul este cu virus inactivat şi nu mai are contraindicaţia ca timp de patru săptămâni copiilor să nu li se mai facă tratamente injectabile. Vechiul vaccin se administra pe cale orală, dar pentru că era cu virus viu exista acea interdicţie”, a spus directorul adjunct al DSP Suceava, cu precizarea că 5.871 de copii din clasa 0 şi 6.362 de copii din clasa a II-a din judeţ sunt luaţi în evidenţă în vederea imunizării.
Poliomielita sau paralizia infantilă este infecţia cauzată de virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orală ori respiratorie şi invadează sistemul nervos central. Poliomielita este o boală invalidantă, putând determina paralizii fl