Bărbatul aflat în greva foamei în fața Judecătoriei Sfântu Gheorghe, Cristinel Stătulescu, cel care susține că este avocat și acuză magistrații covăsneni de faptul că-i refuză dreptul la a-și profesa meseria, va continua această formă de protest. Bărbatul ne-a declarat că nu poate fi de acord cu niciuna dintre declarațiile decanului Baroului Covasna, Sabin Calinic, potrivit cărora Stătulescu nu ar avea dreptul de a profesa avocatura deoarece nu este înscris în Baroul Covasna al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR).
Cristinel Stătulescu insistă pe faptul că UNBR și toate barourile sale din țară „se află în afara legii”, susținând totodată că aceste entități „nu au acte de înființare”. Cristian Stătulescu s-a declarat totodată jignit de atitudinea decanului Sabin Calinic, care i-a pus la îndoială studiile de Drept și a precizat că diploma de licență i-a fost ridicată abuziv, alături de alte documente, pe 5 iunie 2013, de către subcomisarul Bogdan Pârvan. Statulescu a precizat că are documente care atestă dreptul său de a purta roba de avocat, precum și faptul că are dreptul prin lege de a exercita meseria de avocat.
Calinic face apel la Legea Avocaturii
La rândul său, decanul Baroului Covasna, Sabin Calinic, a declarat că tot ceea ce se întâmplă reprezintă firescul aplicării legii și a dat asigurări că nu este vorba despre vreo hărțuire a lui Cristinel Stătulescu.
În acest sens, Calinic a făcut apel la Legea 51 a Avocaturii – Legea profesiei de avocat, republicată în 2011, consolidată cu OUG 10/2011. Astfel, în Capitolul I – Dispoziții Generale ale Legii, se arată clar la Articolele 2 și 3 că „(2) Profesia de avocat se exercită numai de avocații înscriși în tabloul baroului din care fac parte, barou component al UNBR (…), (3) Constituirea și funcționarea de barouri în afara UNBR sunt interzise. Actele de constituire și de înr