Aceasta este marea boală din cărţile de istorie, fiind considerată din acest motiv o maladie a trecutului; în zadar însă, pentru că pesta, căci despre ea este vorba, continuă să ucidă, relatează cotidianul francez Le Monde.
Desigur, omenirea nu mai cunoaşte acele monstruoase valuri ucigaşe cum au fost ciuma aşa-zis 'justiniană' din secolul al VI-lea, celebra 'pestă neagră' din secolul al XIV, care a făcut zeci de milioane de victime, sau a treia mare epidemie, cunoscută sub numele de 'pestă chineză', care a lovit în principal Asia în perioada 1894-1920 şi în timpul căreia Alexandre Yersin a descoperit bacilul responsabil de această maladie, care astăzi îi poartă numele: Yersinia pestis.
În mod cert, progresul înregistrat la capitolul igienă, antibioticele şi campaniile de deratizare /bacteria este transportată în principal de rozătoare şi transmisă prin muşcăturile de purici infestaţi/ au făcut ca boala să cunoască un substanţial declin. Însă, contrar variolei, pesta este departe de a fi eradicată - şi puţine sunt şansele ca acest lucru să se întâmple într-o zi, 'rezervorul' său animal dovedindu-se a fi foarte vast - iar actualitatea vine să amintească mereu acest lucru.
Postul RFI a difuzat recent un reportaj despre măsurile de prevenţie iniţiate în Madagascar, una dintre ţările în care boala rămâne endemică. Într-un studiu publicat recent de The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, cercetătorul american Thomas Butler analizează datele despre pestă, strânse la nivel mondial în perioada 2000-2009. Madagascarul figurează pe locul doi printre ţările cele mai afectate, cu un număr total de 7.182 de cazuri, fiind devansată doar de Congo /10.581 de cazuri/, unde războiul civil, exodul populaţiei şi deteriorarea condiţiilor de trai au favorizat probabil contacte mai ample între oameni şi rozătoare. Pe locul trei figurează Zambia,