Subscrierile din prime de asigurare au atins în România 89 euro/locuitor în 2012, cifra reprezentând mai puţin de o treime din media regională de 333 euro/locuitor şi mult sub nivelul din Cehia sau Polonia, unde acest indicator s-a ridicat la 582 euro/locuitor şi, respectiv, 398 euro/locuitor.
"Comparativ cu celelalte ţări din regiune, piaţa asigurărilor din România rămâne mult subdezvoltată. Cu numai 89 euro prime subscrise pe locuitor în 2012, România se situează la mai puţin de o treime din media regională de 333 euro/locuitor şi mult sub nivelul din Cehia - 582 euro sau Polonia - 398 euro. Întrebaţi cum ar putea justifica acest nivel scăzut în România, mulţi respondenţi au indicat PIB-ul scăzut şi veniturile joase ale populaţiei ca principale cauze, însă chiar raportat la nivelul PIB-ului, volumul primelor subscrise din România se situează la numai 1,4% din PIB, faţă de o medie regională de 3% din PIB", potrivit unui studiu Roland Berger Strategy Consultants realizat în parteneriat cu European Financial Management and Marketing Association (EFMMA) printre top managerii companiilor de asigurări din Europa Centrală şi de Est.
Cu toate acestea, se mai spune în studiu, în ciuda unui nivel încă modest al pieţei de asigurări, concurenţa din acest sector pare să fie mai intensă faţă de ţările vecine.
"Astfel concentrarea pieţei este mai mică, primii trei jucători din România însumând cote de piaţă de aproximativ 37%, faţă de un nivel mediu de 49% în regiune. Spre comparaţie, în Cehia, Polonia, Slovacia şi Croaţia acest indicator se situează la peste 50%, iar în Slovacia este chiar foarte aproape de nivelul de 60%", potrivit Roland Berger.
Studiul a mai evidenţiat că eficienţa de cost percepută în cazul agenţilor, bancassurance-ului şi mediului online este mai redusă decât în regiune, identificându-se astfel un potenţial de optimizare suplimenta