Omul s-a grăbit să ceară banii băncii într-o fază intermediară a procesului pe care îl are cu aceasta pe tema comisionului de risc. Ulterior, o instanţă superioară a dat dreptate băncii motiv pentru care clientul este obligat acum să returneze suma primită în urma unei prime decizii favorabile
Un client din București, reprezentat de avocatul Avram Codruț trebuie sã plãteascã bãncii mai bine de 20.000 francii elvețieni, dupã ce a pierdut procesul pentru anularea comisionului de risc.
În 2011, A.D. a dat în judecatã Volksbank, de la care a luat un credit în anul 2008, solicitând eliminarea comisionului de risc din cauzã cã ar fi o clauzã abuzivã.
Dupã aproape un an, la sfârșitul lui 2012, prima instanțã sesizatã în acest caz - Judecãtoria sector 2 - a pronunțat o decizie, dând dreptate clientului și obligând banca sã restituie comisionul de risc încasat în trecut, adicã o sumã mai mare de 20.000 de franci elvețieni.
Deși hotărârea judecătoriei nu era irevocabilă, clientul a insistat ca Banca să o pună în executare. Volksbank s-a conformat și a virat banii în contul acestuia, fãcând însă recurs la decizia judecãtoriei.
La sfârșitul sãptãmânii trecute, Tribunalul București a luat o decizie finalã în acest dosar: comisionul de risc nu este o clauzã abuzivã și va fi reintrodus în contract. În plus, clientul în cauzã trebuie nu doar sã restituie bãncii cei 20.000 de franci elvețieni rambursați în baza deciziei inițiale, ci sã și plãteascã comisionul de risc pentru tot anul 2013, adicã pe perioada scursã între decizia judecãtoriei și cea a Tribunalului. Decizia tribunalului este irevocabila.
Serie bună pentru bănci. Clienţii au însă avantaj în sute de procese
În urmă cu două săptămâni, un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză Volksbank într-un litigiu cu unul dintre grupurile de clienţi r