Senatorul gălăţean a prezentat în plenul Camerei o declaraţie politică în care se întreabă retoric de ce nu este atractivă Moldova pentru investitori.
În urmă cu câteva zile presa a scris despre marile proiecte de investiţie în România din partea altor state partenere. Exceptând un proiect în jurul Bucureştiului şi din câte se pare pe lângă Piteşti, aproape toate celelalte sunt în Ardeal – trei fiind la Cluj.
„Este şi normal, acolo ai premisele de infrastructură, autostradă şi aeroport. Este mai mult decât evident că nu ai de ce să vii în Moldova, unde nu prea sunt motive să investeşti (nu există infrastructură). Aşa a ajuns Moldova polul sărăciei, al emigrării, al abandonului familial. Acum, cineva gândeşte că România se poate moderniza şi eficientiza prin descentralizare, iar diversele problemele s-ar putea realiza doar din bugetele locale”, spune senatorul în declaraţia politică.
Argumentele doctorului par solide: nu ai economie căci nu ai infrastructură – ai buget mic, nu ai infrastructură, nu vin investitorii, ai preluat prin descentralizare o groază de responsabilităţi, dar le rezolvi după buget, adică falimentezi, statul nu mai cultivă solidaritatea, ci fiecare se descurcă cum şi cât poate
bugetul naţional nu mai poate susţine proiecte mari de infrastructură.
„Nu pot uita că în primăvara anului curent premierul nostru consemna că susţine proiectul realizării podului peste Dunăre dintre judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea, fiind considerat o prioritate a anului. Un pod nu ar fi rămas pe câmp ci ar fi atras şi infrastructură de conectare rutieră. Ministrul marilor proiecte confirmă în primăvara acestui an debutul lucrărilor în toamna aceasta. Oare ce s-a întâmplat?”, se întreabă retoric senatorul liberal.
În anul 2000, judeţul Galaţi era pe locul 3 sau 4 în ceea ce priveşte contribuţia la bugetul naţional. Din această contribuţi