Este posibil ca sute de beneficiari din județul Buzău ai ajutoarelor de la Uniunea Europeanăsă fi primit și ei orice altceva decât miere de albine. Laboratorul de la Galați, unde reprezentanții Consiliului Județean au trimis spre analiză, la începutul săptămânii, probe din lotul de așa-zisă miere primit de la APIA, urmează să se pronunțe zilele acestea cu privire la produsul în cauză, neexistând dubii căși la Buzău a ajuns miere falsă ori expirată.
Însă, pânăsă se lămurească autoritățile cu privire la scandalul izbucnit la nivel național și să oprească distribuția produsului, mai bine de jumătate din cutiile care au ajuns în județul nostru au intrat în posesia beneficiarilor. Este vorba despre 26.029 de cutii cu 6.507 kilograme de așa-zisă miere de albine, din cele 10.752 kilograme primite de CJ de la APIA. Diferența, de până la 43.000 de cutii, se află în prezent la primării – 16.939 cutii cu 4.234 kilograme produs - și în depozitul Consiliului Județean – 10 kilograme în 40 de cutii.
Scandalul mierii contrafăcute sau expirate a început după ce în mai multe localități din țară s-a semnalat faptul că mierea provenită din Bulgaria și destinată nevoiașilor este acrăși nu are calitățile unui produs natural.
Mierea se regăsește în acest an printre ajutoarele Uniunii Europene pentru persoanele defavorizate, alături de alte alimente precum zacuscă, zahăr, făină, paste făinoase, ulei și altele, fiecare beneficiar urmând să primească două borcane de miere.
Mierea nedistribuită va rămâne în depozitul Consiliului Județean Buzău și la primăriile din județ până când APIA va înlocui marfa cu miere naturală cumpărată de la apicultorii români. Anul trecut, livrările de ulei și făină de la Uniunea Europeană au fost sistate, tot din cauza unei firmei bulgărești care nu a respectat graficul de livrare, contractul fiind reziliat.
Este posibil ca s