Gazele de sist reprezinta o categorie de gaze naturale (in principal metan) continute in rocile sursa de petrol, de regula argile, si marne argiloase sistoase, situate la mare adancime (peste 2500 m) cu porozitate efectiva foarte redusa si fara comunicatie intre pori. Sursa imagine: adevarul ro
Formarea hidrocarburilor in aceste roci a avut loc in etajele erelor geologice primare (paleozoic: devonian, silurian, carbonifer, permian), ca si in erele geologice ulterioare (mezozoic, neozoic), prin procese de maturare si bituminizare a materiei organice, sub actiunea temperaturii si presiunii.
Evaluarea generarii hidrocarburilor in formatiunile geologice de adancime se face pe baza analizei pe carotele (probe de roca extrase din sonde) in laborator prin determinarea ""TOTAL ORGANIC CARBON" (TOC) si a reflectantei vitrinitului.
Conform cu algoritmii de calcul pornind de la volumul de roci sursa de petrol pe teritoriul Romaniei, a rezultat ca, in erele geologice s-a putut genera o cantitate de peste 1500 miliarde metrii cub de gaz metan.
Aceasta evaluare trebuie considerata cu mare prudenta, deoarece aprecierea fenomenelor care au avut loc dupa maturarea materiei organice este relativa si nimeni nu poate spune cate din aceste hidrocarburi au ramas in rocile sursa (rocile mama de petrol) si cate au migrat spre formatiunile geologice mai noi pana au intalnit "capcanele" geologice si au format zacamintele de hidracarburi descoperite si exploatate sau au difuzat prin masa de roci permeabile ajungand chiar la suprafata unde s-au evaporat in atmosfera.
De acea este obligatorie o cercetare geofizica prealabila prin metose seismice, corelarea si interpretarea datelor geofizice pe baza informatiilor geologice existente privitoare la bazinul de sedimentare analizat.
Din interpretarea datelor seismice rezulta tectonica bazinului (prezenta faliilor,