Intr-o videocratie, cum e Romania, totul e un joc de oglinzi. Chiar si protestul medicilor, care a scos in strada la inceputul lui noiembrie aproape 10.000 de oameni printre care un numar important de sindicalisti, asistenti medicali si personal auxiliar. Principala lor solicitare, indreptatita, a fost dublarea salariilor medicilor rezidenti. Guvernul Ponta le-a raspuns: rezidentii vor primi in plus, sub forma de bursa lunara, intre 85 si 125 de euro in mana. O bursa de doua ori mai mica decat grosimea medie a unui plic care se da in spitalele bucurestene pentru o singura nastere.
Medicii tineri sunt foarte prost platiti in Romania, comparativ cu celelalte state membre UE. Acest fapt, rusinos, a fost principalul argument folosit pentru justificarea protestelor de catre Colegiul Medicilor. Aici a aparut deja primul efect de oglinda: sondajele au constatat ca principalul motiv pentru care medicii tineri aleg sa plece din Romania este lipsa respectului pentru profesie. Salariile mici sunt abia al doilea motiv. Al treilea motiv este lipsa oportunitatilor de educatie din Romania.
Un fapt real – salariile mizerabile ale medicilor tineri – a fost deturnat in forma unui argument fals. Colegiul Medicilor sustine ca aceasta este cauza principala pentru plecarea medicilor din tara si ca, in scurt timp, Romania va ramane fara medici. Doar punctul de plecare al acestui rationament este adevarat. Restul nu.
Medicii tineri pleaca din tara in primul rand pentru ca nu sunt respectati, iar Romania are 2,9 medici la mia de locuitori, aproape de media europeana, si cel mai mare numar de absolventi de Medicina la 100.000 de locuitori din Uniunea Europeana (de trei ori mai mult decat in Marea Britanie, de pilda). Asadar suntem departe de pericolul de a ne transforma intr-o tara fara medici. Frecventa redusa a medicilor la sate sau a specialistilor in or