Mihail Sadoveanu e “interzis”în librăriile din România! “Dumbrava minunată” şi “Baltagul”, cărţi obligatorii în programa şcolară, pot fi găsite doar în biblioteci sau descărcate, ilegal, de pe internet. Românii nu mai au acces la operele unuia dintre titanii literaturii româneşti, deoarece Dan Herford, strănepotul scriitorului, cere bani mulţi editurilor pentru drepturi de autor. În replică, acestea au încetat să mai publice romanele marelui scriitor.
În ultimele zile, tot mai mulţi părinţi au sunat la redacţia ziarului Libertatea, reclamând faptul că “Dumbrava minunată”, “Baltagul” sau “Fraţii Jderi”, cărţi nelipsite din bibliografiile obligatorii din şcoală, sunt de negăsit în librării. Am dat apel acestor sesizări şi am plecat în căutarea operelor lui Mihail Sadoveanu. Prima oprire, Librăria Mihai Eminescu.
“Nu mai avem nimic la vânzare de acest autor. De trei ani, nici o editură nu l-a mai publicat pe Sadoveanu. Au existat nişte litigii cu un urmaş care are drepturile de autor şi nimeni nu se mai bagă într-un conflict cu acesta. Dacă ţineţi neapărat să-i citiţi romanele, mergeţi la anticariat sau descărcaţi-le de pe internet. Noi nu avem cum să vă ajutăm”, ne-a expediat una dintre angajatele Librăriei Mihai Eminescu. 1.000 de euro pentru o povestire
Următoarea destinaţie a fost Compania de Librării Bucureşti. Pe rafturi stau cuminţi, în aşteptarea cumpărătorilor, operele marilor scriitori ai României. Cărţile lui Sadoveanu lipsesc. Şi tot aşa, căutarea noastră a fost zadarnică.
Lucrările unuia dintre cei mai importanţi prozatori ai ţării noastre nu-s accesibile pentru publicul larg. De ce copiii nu mai pot citi aventurile Lizucăi şi ale lui Patrocle, de ce liceenii nu mai pot cumpăra “Baltagul” şi “Fraţii Jderi”, romane necesare pentru examenul de bacalaureat?
Vinovat pentru “pustiirea” librăriilor este Dan Herford, profesor de nai, stabi