Prețul carburanților se va majora cu 6% în urma noilor măsuri care vor fi introduse de la 1 ianuarie 2014, însă companiile petroliere vor fi nevoite să absoarbă jumătate din această creștere, pentru a menține consumul, astfel că scumpirea la pompă va fi de doar 3%, a declarat, marți, analistul economic Ionel Blănculescu.
"Există voci care vorbesc de o creștere explozibilă a prețurilor, însă piața reglează cel mai bine lucrurile. Modificările vor duce la o creștere de 6% a prețului carburantului, însă cam jumătate din această majorare va fi absorbită de companiile care vând carburantul. Ele își permit acest lucru, uitați-vă ce profituri au, iar perspectiva scăderii consumului le va obliga pe companii să suporte ele jumătate din scumpire. Astfel că, la pompă, eu estimez că va fi o creștere de 3%', a arătat Blănculescu.
El a explicat că, pe lanțul economic, o astfel de scumpire a carburanților va duce la o creștere de 0,6% — 0,7% la prețul produselor finite, având în vedere ponderea cheltuielilor cu combustibilul. Blănculescu a punctat faptul că măsurile anunțate de Guvern indică o nouă viziune de construcție bugetară, în condițiile în care avem avantajul ca 2014 să fie un an aflat la confluența dintre două perioade bugetare în Uniunea Europeană: 2007 — 2013, de unde au mai rămas de absorbit 75% din fonduri, și noul exercițiu bugetar 2014 — 2020.
"Discutăm de fructificarea avantajului anului 2014 la interferența dintre cele două bugete, iar unul dintre principalii vectori în noua viziune bugetară este cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene. Acest lucru înseamnă, în primul rând, accelerarea absorbției, iar, în al doilea rând, încurajarea investițiilor care au efect mare de multiplicare în economie pe orizontală, de 2,5 ori. Practic, un proiect de 10 milioane de euro va aduce încă 25 de milioane de euro în economie', a precizat Blănculescu. @