În judeţul Cluj, la 80 km de municipiul Cluj-Napoca şi 20 km de Huedin se află lacul de acumulare Beliş-Fântânele, construit în anii '70, pe fundul căruia se află ruinele fostei biserici a satului Beliş. La vremea respectivă locuitorii au fost strămutaţi pe un deal, biserica fiind singura aşezare lăsată în vechea vatră.
Este ascunsă de ochii oamenilor, însă norocoşii o pot vedea în timpul verilor toride, când scade nivelul apei din Lacul Beliş-Fântânele.
Legenda inundării acestui lăcaş de cult spune că, în urmă cu mai bine de 40 de ani, de teama unei viituri puternice, autorităţile comuniste au hotărât să ridice un baraj puternic în jurul satului, iar locuitorii au fost strămutaţi. A fost evacuată inclusiv biserica, oamenii luând cu ei icoanele, candelabrele şi chiar clopotniţa şi acoperişul. Mai mult, sub îndrumarea preotului oamenii şi-au mutat şi morţii, ei scormonind pământul după oseminte şi mutându-le în noul cimitir.
Dealtfel, biserica a fost singura care nu a fost mutată, deoarece, fiind construită din piatră, s-a ajuns la concluzia că nu merită să fie desprinsă şi transportată sus pe deal, unde s-au mutat sătenii. Astăzi, în verile secetoase, încă se mai zăresc ruinele bisericii, iar cei care s-au scufundat în apele lacului spun că nu s-a schimbat nimic între vechile ziduri de piatră care sprijineau pe vremuri turla bisericii.
Zona este deosebit de pitorească în care se află comuna Beliş (situată la 20 km de Huedin) reprezintă un loc ideal pentru excursii, plimbări cu bicicleta sau cu căruţa, cules de ciuperci şi fructe de pădure sau participări la petreceri ardeleneşti.
Alte obiective turistice din zonă ce merită vizitate sunt biserica fortificată de la Văleni şi cetăţile Rădesei, Cheile şi Izbucul Galbenei, Peştera Urşilor, Gheţarul Scărişoara sau Piatra Ponorului.