Seria evenimentelor culturale organizate de singurul centru din țară unde oamenii se “vindecă” prin puterea râsului a debutat cu o discuție liberă condusă de actorul și muzicianul Gyuri Pascu. Iar cea mai importantă lecție cu care au plecat acasă participanții a fost: pentru a dobândi fericirea, trebuie musai să scăpăm de măști.
“Ceea ce facem noi aici este legat de descoperirea copilului interior, de jovialitate, de ludicitate. Există o întreagă filosofie în spatele zâmbetului și această filozofie e cu atât mai complexă cu cât teritoriul autenticității se află lângă cel al fricii și astfel ajungem să purtăm foarte multe măști”, este mesajul cu care gazda evenimentului, psihoterapuetul Monica Burcea, a deschis prima serată culturală a Centrului de Terapie prin Râs Mandarin din Capitală.
De altfel, Monica a adus acest concept unic în România tocmai din India, iar cei care l-au testat spun că veselia ar trebui prescrisă în rețetele medicale. Invitatul de onoare al serii a fost Gyuri Pascu, fostul component al grupului Divertis, care, în locul glumelor care l-au consacrat, a oferit auditoriului un discurs profund, legat de modul în care oamenii ajung să își pună singuri bețe în roate în calea fericii.
“Eu propun următoarea idee: noi suntem o mașină automatică, cu două pedale și avem de parcurs un drum care nu e ușor. Pornim de la ego și trebuie să ajungem la iubire. Pedala de accelerație este curajul și pedala de frână este frica. Noi spunem că ne știm fricile pentru că am citit și am mers la seminarii sau cursuri, dar în ultimă instanță omul își dorește doar să găsească fericirea. Numai că ușor ușor apare și ego-ul care ne duce în iluzia separării și ne face să ne simțim mai cu moț, iar frica apare imediat după ce ego-ul se cristalizează”, le-a explicat actorul celor prezenți.
Următoarele evenimente vor fi anunțate pe site-ul Centrulu