Mihai Chiţoran din Văgiuleşti, în vârstă de 40 de ani, a decis să investească într-o afacere cu caprine după ce şi-a pierdut locul de muncă de la fosta Mină Boca din Samarineşti. Bărbatul a ajuns la un efectiv de 70 de animale, pe care le îngrijeşte alături de fratele său. Acesta spune că nu este uşor să întreţii un aşa număr mare de animale, în contextul în care subvenţiile de la APIA întârzie să apară, iar preţurile de comercializare a cărnii şi produselor lactate nu sunt pe măsura muncii depuse.
Bărbatul povesteşte cum în primă fază a cumpărat nişte terenuri cu banii primiţi de la stat după ce a rămas fără locul de muncă de la Mina Boca. Nu i-a mers conform aşteptărilor şi a cumpărat nişte oi. Nici această afacere nu s-a dovedit una prosperă şi atunci a cumpărat capre. De la un efectiv de 15 capete câte a cumpărat iniţial, Mihai Chiţoran a ajuns în prezent la câteva zeci. “Am băgat ordonanţa în 2003 de la mină, în subteran, lucram ca manipulant de bandă. Am investit banii în pământ, dar nu a mers. Am vrut să fac o fermă de oi, am ajuns la 100 de bucăţi şi nu era rentabilă, nu a mers prea bine. Sunt dificile, pretenţioase. M-am orientat spre capre, sunt mai productive la lapte. Am în jur de 70 de capre în prezent. Este un animal care trebuie ţinut mai mult pe iesle, şase luni trebuie să stea numai pe stabulaţie. Avem un hectar de lucernă şi aşa le asigurăm mâncarea. Se merită această afacere, dar desfacerea ne omoară. Vindem la Broşteni în Mehedinţi, dar preţurile sunt mici, vin mulţi comercianţi acolo. Am ajuns să dăm kilogramul de brânză de capră cu 10 lei”, a declarat Mihai Chiţoran.
Aşteaptă banii din subvenţii
Fostul miner mai spune că se înregistrează o întârzierea în ceea ce priveşte plata subvenţiilor prin Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Gorj. Banii ar fi fost buni pentru cumpărarea de porumb, spune Mihai Chiţoran.