Este în interesul băncilor comerciale să coboare mai repede dobânzile la credite pentru că mulți dintre indicatorii băncilor depind de volumul creditării, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
'Mesajul nostru nu este legat neapărat de a imprima o tendință, să spunem impusă, băncilor comerciale. Eu m-am exprimat corect și revin. Este în interesul băncilor comerciale să coboare mai repede dobânzile la credite, dacă au o viziune pe termen mai îndelungat, pentru că indicatorii lor, majoritatea indicatorilor lor, de profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care stârnește multe întrebări și anume rata creditelor neperformante, toți acești indicatori depind de soldul creditării, de volumul creditării. Este în interesul lor. Aceasta ca să dispară orice comentarii că le dăm indicații. Avem o viziune de ansamblu pe care ne-o dă și poziția în cadrul economiei românești, poziția de bancă centrală și informațiile', a spus Isărescu.
Guvernatorul băncii centrale susține că cererea scăzută de credite de până acum a fost determinată și de costul ridicat al creditării și de un fel de poziție medie, adică băncile care au un volum mai mare de credite neperformante tratează la fel și clienții buni și clienții mai puțini buni, iar aici trebuie făcută diferențierea foarte clară.
De asemenea, Isărescu a precizat că sursa de câștig a băncilor va fi în perioada următoare nu din marjă, ci din volum.
În ceea ce privește păstrarea de bani în cutiile de valori, guvernatorul a spus că aceasta reflectă neîncredere, iar în cazul reclamațiilor de furt din casete trebuie lăsate autoritățile să termine investigațiile.
'Tendința aceasta am observat-o încă de la declanșarea crizei. Chiar de la această masă în 2008-2009 spuneam despre procesul care reflectă criza — lipsa de încredere: omul se ducea la bancă, scotea ba