De la afârşitul lunii trecute, firmele care angajează absolvenţi sau şomeri de peste 45 de ani nu vor mai fi scutite de la plata contribuţiilor la şomaj. Prin Legea nr. 250/2013, care a intrat în vigoare din 22 octombrie, sunt eliminate unele facilităţi acordate de stat pentru unii angajatori, respectiv pentru cei care încadrau în muncă absolvenţii de liceu sau de facultate, şomeri de peste 45 de ani, precum şi şomeri părinţi care sunt unici susţinători ai familiilor monoparentale. Conform noilor reglementări, aceşti angajatori nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă acestor categorii de salariaţi.
Pe de altă parte, în compensaţie, statul oferă alt gen de facilităţi firmelor dornice să facă angajări din rândul absolvenţilor sau şomerilor cu vârste peste 45 de ani şi le oferă o sumă de bani lunară de cel puţin 500 de lei, în funcţie de nivelul studiilor.
„Pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, pe perioadă nedeterminată, angajatorii beneficiază pe o perioadă de 12 luni de o sumă lunară reprezentând 1.0, 1.2 sau 1.5 valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, în funcţie de nivelul studiilor. Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenţi din categoria persoanelor cu handicap primesc aceste sume lunar, pe o perioadă de 18 luni”, explică directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, Adina Untilă.
În prezent, indicatorul social de referinţă este de 500 de lei. În ceea ce-i priveşte pe şomerii în vârstă de peste 45 de ani şi cei care sunt susţinători unici ai familiilor monoparentale, pentru încadrarea lor în muncă, patronii primesc lunar, timp de un an, 500 de lei. Singura condiţie este menţinerea raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin un an