În perioada 8-9 noiembrie, Sindicatul Liber al Medicilor Specialişti din cadrul Spitalului Municipal Roman organizează un simpozion intitulat “Somnul – între normal şi patologic”.
Zeci de medici din întreaga ţară vor veni, în acest sfârşit de săptămână, la Roman, pentru a dezbate problema apneei, în cadrul simpozionului organizat de către Sindicatul Liber al Medicilor din Spitalul Municipal Roman, în colaborare cu Colegiul Medicilor din Neamţ, numit “Somnul – între normal şi patologic. Somnografia, metodă complexă de diagnostic a sindromului de apnee – hipopnee în somn” – SAHOS.
Mai mulţi medici din Spitalul Roman vor prezenta cazuri, referate sau lucrări referitoare la problemele create de tulburările somnului. Printre aceştia se numără medic pneumolog Gabriela Popovici, Victor Firăstrău, medic primar cardiolog, Silvia Măndăşescu, medic primar endocrinolog, doctor în medicină, Răzvan Hotăranu, medic primar ORL, doctor în medicină, Livia Bratu, medic primar pediatru, doctor în medicină, şi Emanuel Nazaretian, medic primar din departamentul epidemiologic de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.
Ca participant excepţional, şi-a anunţat prezenţa doctor inginer Chira Irvin, de la clinica New Medics, din Germania. Acesta va împărtăşi din experienţele sale legate de somnografie, de poli-somnografie, şi va ţine un curs teoretic şi practic despre sindromul de apnee în somn.
“Studiul sindromului de apnee în somn este mai puţin cunoscut în România, dar este foarte căutat în Occident. Acest sindrom poate duce la deces în timpul somnului. Apneea în somn reprezintă un moment în care creierul nu este oxigenat. El se caracterizează prin sforăit persistent, zgomotos, senzaţie de sufocare şi somn neodihnitor. Pe timpul zilei, el duce la dureri de cap matinale, somnolenţă în timpul zilei, capacitate redusă de concentrare şi iritabilitate. El afectează atât ad