Compania flamandă voia să investească 10 - 12 milioane de euro într-o fabrică de compost de ciuperci
Compania belgiană Sterckx a abandonat construirea unei fabrici de compost de ciuperci în zona oraşului Codlea, motivaţia fiind birocraţia.
Firma belgiană Sterckx demarase toate formalităţile pentru a ridica în apropierea localităţii Codlea, în judeţul Braşov prima fabrică de compost pentru ciupercile champignon. Locaţia a fost aleasă în mod strategic, din raţiuni multiple. În primul rând, amplasarea în centrul ţării, crea posibilitatea unei distribuţii uniforme, iar în al doilea rând apropierea de fermele Codlea ajuta la asigurarea materiei prime (paiele) din producţia locală.
În luna octombrie a anului trecut reprezentanţii companiei belgiene au vizitat România cu scopul de a prezenta membrilor Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Ciuperci din România (ANPCR) proiectul fabricii şi modul de funcţionare a acesteia. În acest moment erau gata studiile de fezabilitate, planul de afaceri, proiectul de construcţie şi erau stabilite sursele de finanţare.
Voiau ajutor de stat
Investiţia în fabrica de compost de la Braşov se ridica la 10-12 milioane euro iniţial, urmând ca în etapele imediat următoare să se mărească prin construcţia tunelurilor de pasteurizare. Întrucât Uniunea Europeană consideră compostul o materie primă non-agricolă nu se putea apela sub nicio formă la fonduri europene. În schimb, investitorul se baza pe credite bancare şi un ajutor de stat primit de la Guvernul Românei, aşa cum primesc toate investiţiile mai mari de 5 milioane euro, bani care sunt apoi recuperaţi de Statul român, pe o perioadă de minim 5 ani, prin taxe şi impozite. Termenul pentru obţinerea acestui sprijin din partea României este în mod normal de 60-90 de zile. Acesta ar fi trebuit să fie şi termenul până la demararea construcţiei propriu-zise. @