Scoala profesionala este o ruta de succes pentru elevii care doresc sa aiba o meserie. Orarul este format 60% din practica la angajator si 40% teorie in primul an de scoala, pentru ca in cel de-al doilea an de scoala profesionala sa faca 75% practica si 25% teorie. In urma absolvirii, elevii primesc un certificat de calificare profesionala cu care pot lucra in orice tara a Uniunii Europene, dar au intaietate la angajare la firma la care au facut practica. In plus, fiecare elev care face scoala profesionala primeste o bursa de studiu de 200 RON in fiecare luna, din partea Ministerului Educatiei, la care in unele scoli se adauga alti 200 RON din partea companiilor care le asigura practica. Admiterea in scoala profesionala trebuie sa se realizeze inainte de admiterea computerizata in licee, sunt elevi foarte buni care isi doresc scoala profesionala, a declarat marti, 5 noiembrie, Stelian Fedorca, consilier al ministrului Educatiei.
Ideea admiterii la liceu cu minimum nota 5 si cine nu ia aceasta medie sa mearga la scoala profesionala este "o idee din start gresita", a declarat marti, 5 noiembrie, Stelian Fedorca, consilier al ministrului Educatiei. Prezent la evenimentul "Invatamantul profesional in Romania si importanta acestuia pentru economia romaneasca" organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), Stelian Fedorca si reprezentanti ai unor companii implicate in invatamantul profesional au vorbit despre oportunitatile pe care le ofera elevilor si firmelor aceasta ruta de invatamant, precum si despre dificultatile intampinate in primii doi ani de la infiintarea scolilor profesionale in sistem dual - adica in cadrul carora elevii fac atat teorie, cat si practica direct la companii.
In acest moment, scoala profesionala se confrunta cu o imagine negativa pe care nu o merita, a afirmat Stelian Fedorca. "Ideea admiterii la l