Acestea lipsesc inclusiv de la instituţii medicale, sau sunt imposibil de folosit de cei care au nevoie de ele
Cu toate că este obligatoriu, nu toate instituțiile sau societățile care au relații cu publicul au rampe de acces pentru scaunul rulant. Astfel, persoanele cu dizabilități sunt puse la grea încercare ori de câte ori doresc să rezolve ceva pe cont propriu. V-am relatat în urmă cu câteva luni câteva cazuri în care aceste rampe au fost construite fără cap, acum însă un cititor ne-a semnalat o altă problemă, parcă şi mai gravă: lipsa căii de acces pentru persoane cu dizabilități în unități medicale.
Acces doar la parter
La Policlinica din Sfântu Gheorghe există rampă doar la intrarea în unitate, însă cine dorește să ajungă la etaj se lovește de scări, și astfel este nevoit să apeleze la ajutor pentru a putea ajunge la ușa unui cabinet medical. Un cititor al ziarului nostru ne-a povestit cum a fost nevoit să ducă în brațe un membru al familiei care avea nevoie să își facă analize. „Un om care este în scaunul rulant poate avea și alte boli. Cu urechea, poate au nevoie să își facă analize de sânge, sunt mai multe situații. Dar cum urcă un bolnav în scaunul rulant pe scări? Oamenii cu handicap trebuie să moară?” – se întreabă bărbatul. Situații similare se găsesc la mai multe instituții sau societăți care desfășoară activități care necesită relații cu publicul.
Nu sunt bani…
Managerul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, admite că este o problemă, însă spune că deocamdată nu vede soluții. „Am solicitat bani pentru rampe, lifturi și sisteme de ridicare încă din 2011, dar nu am primit niciun ban. Problema aceasta este și în spital, nu doar la policlinică. Căutăm soluții provizorii, prin birouri, holuri interne, însă înțeleg neplăcerea celor care sunt puși în situația de a se deplasa prin unit